Menu menu

Kies je taal

De wereld die olie heet; het hoe, wat en waarom

oliedruppel

Bardahl motorolie is er in tal van soorten (minerale olie, synthetische olie), viscositeiten, verpakkingen enz. Bardahl motorolie staat altijd garant voor: uitzonderlijke goede smering van uw auto, motor, scooter, tractor, kart etc, welk type u ook aanschaft.

Olie is echter ook voor veel mensen een abstract begrip en met tal van vragen. Waarom is het belangrijk de olie te verversen, wat is de juiste olie? Met een 10 vragen en antwoorden leiden we u in de wereld die olie heet.

 

1. Wat doet motorolie precies?

De belangrijkste taken van olie zijn:
• Motorolie zorgt voor de afdichting tussen zuigers en cilinders
• Motorolie vermijdt het contact tussen verschillende bewegende delen
• Motorolie voert warmte af, welke afkomstig is van het verbrandingsproces
• Motorolie neemt verbrandingsresten en slijtagedeeltjes op en voert deze af.

 

2. Hoe kan ik de kwaliteit van motorolie herkennen?

De kwaliteit van motorolie wordt aangeduid door internationale normen API en ACEA en door normen van de autofabrikant.

 

3. Wat betekent API?

API staat voor: American Petroleum Institute. Dit is een Amerikaans instituut, die de kwaliteit van oliën aanduiden. API maakt onderscheid tussen benzinemotoren en dieselmotoren.
• Benzinemotoren worden aangeduid met de letter S.
• Dieselmotoren worden aangeduid met de letter C.
Met een tweede letter wordt het kwaliteitsniveau aangegeven. Met enkele uitzonderingen geldt: hoe verder in het alfabet, hoe hoger de kwaliteit. Bijvoorbeeld: een motorolie kan de kwaliteitsaanduiding SL/CF hebben.

 

4. Wat betekent ACEA bij motorolie?

De ACEA is een Europese normering en staat voor: Association des Constructeurs Europeens d’Automobile ofwel Vereniging van Europese Automobiel Fabrikanten. De kwaliteitsaanduiding van de ACEA bestaat uit een letter, met daarachter een cijfer.

ACEA maakt onderscheid tussen benzinemotoren (aanduiding met letter A), lichte dieselmotoren (aanduiding met letter B), dieselmotoren met een diesel partikel filter (aanduiding met letter C) en zware dieselmotoren (aanduiding met letter E).
Met een cijfer, achter de letter, wordt het kwaliteitsniveau aangegeven. Bijvoorbeeld: een motorolie kan de specificatie hebben A3, B4, C3.

 

5. Welke olie in mijn auto?

In het instructieboekje van de auto staat aangegeven welke type olie (dat wil zeggen welke specificatie) de motor of versnellingsbak van uw auto nodig heeft. Ga altijd voor een kwaliteitsmerk olie.

De condities waaronder motorolie moet werken gedurende, gemiddeld een jaar, kunnen aanzienlijk verschillen. Van temperaturen van + 30°C tot -10°C. Van korte stadsritten tot lange afstanden op vakantie. En van woon-werk verkeer tot met een zwaar beladen auto en caravan door de bergen.

Motorolie is tegenwoordig op heel veel plekken te koop. Van het pompstation tot de garage en doe-het-zelf winkel en supermarkt. Bedenk dat motorolie heel veel taken heeft gedurende de tijd dat deze in uw auto zit en dat de condities nogal verschillen. De taken die olie heeft, heeft u hier boven al kunnen lezen.

Een 5W30 olie geeft de alleen de viscositeit aan. De specificaties zijn bijv SM/CF of SN/CF. Dit verteld iets over het kwaliteitsniveau van de olie. En daar zit heel veel verschil tussen. Realiseert u zich dat de omstandigheden waaronder olie moet werken divers, veeleisend zijn (zoals hierboven beschreven).

Bekijk uw Bardahl olieadvies op kenteken of gebruik de zoekfunctie.
U krijgt te zien welke motorolie geschikt is voor uw auto. En u ziet gelijk welke remvloeistof, transmissieolie en koelvloeistof geadviseerd.

‘Goedkope motorolie kan dan ook leiden tot duurkoop’

 

U kunt zich dan ook voorstellen dat 5W30 olie, ontwikkeld door gerenommeerde merken, met de nieuwste specificaties een lange, stabiele levensduur hebben. Daardoor ook goed opgewassen is tegen de veeleisende omstandigheden waar auto’s mee te maken krijgen. Dit in tegenstelling tot een 5W30 olie die op de markt gebracht wordt als goedkope motorolie om klanten mee te lokken met minimale specificaties. Of te wel: een minimum pakket aan additieven.

Het mechaniek van een motor gaat heel lang mee. Voorwaarde daarvoor is dat het ‘motorolie verversen’ op tijd gebeurt en met olie die voldoet aan de voorgeschreven specificaties.

Samenvattend: op heel veel plekken is bijvoorbeeld een 5W30 olie te koop. Maar de ene 5W30 olie is niet de andere.

6. Wat is viscositeit, en hoe kan ik deze van een motorolie herkennen?

De dikte van een motorolie is een belangrijke waarde. Deze wordt aangegeven door het begrip viscositeit, welke afhangt van de temperatuur. Olie met een lage viscositeit is dun en olie met een hoge viscositeit is dik. SAE ( Society of Automotive Engineers ) is het internationale instituut dat de norm voor de motorolieviscositeit heeft vastgelegd. De viscositeit van motorolie is bij lage en hoge temperatuur vastgelegd. Zodoende wordt de aanduiding bijvoorbeeld: SAE: 5W30 olie, 10W40 olie, 5W40 olie etc.

Het eerste getal met de letter W: hoe lager het getal, des te dunner is de olie bij lage temperaturen (van belang bij koude starts). De meest voorkomende zijn: SAE: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W.

Het tweede getal na de letter W: hoe hoger het getal des te dikker de olie blijft bij hoge motortemperaturen (van belang in de zomer). De meest gebruikte zijn: SAE: 30, 40, 50. Een algemene stelregel is dat: hoe hoger het SAE nummer, hoe hoger de viscositeit.

 

7. Wat is het voordeel van synthetische motorolie?

Bij het gebruik van synthetische motorolie (ten opzicht van minerale olie) zijn er een aantal voordelen:
• Een synthetische motorolie heeft een lagere weerstand waardoor het brandstofverbruik lager is. Een gunstiger brandstofverbruik betekent natuurlijk een kostenbesparing. Een lager brandstofverbruik is daarnaast ook beter voor ons milieu.
• Een synthetische motorolie is dunner, waardoor de olie, ook bij de koude starts, zich sneller door het motorblok zal laten smeren. Door de snelle smering wordt motorslijtage sterk verminderd.
• Synthetische motorolie zorgt voor stabielere thermische eigenschappen dan minerale olie. Dit betekent dat de olie langer en beter tegen zware belasting is opgewassen en zodoende langere verversingstermijnen kent. Wanneer moet u uw olie verversen? Dit hangt af van de auto en type motor. In het instructieboekje staat wanneer u de olie moet verversen.

 

8. Wanneer moet ik olie bijvullen?

Met de oliepeilstok kunt u meten of er nog voldoende motorolie in de motor zit en dus voldoende smering kan leveren. Let op: het verschil tussen minimum olie dat erin moet zitten en het maximum is 1 liter. Controleer uw oliepeil regelmatig. Wanneer het olielampje op uw dashboard gaat branden bent u namelijk eigenlijk al te laat!

PS Heeft u een auto van de zaak, dan bent u verantwoordelijk voor het oliepeil in uw zakenauto.

Het is raadzaam altijd een 1-liter verpakking (van de juiste type motorolie voor uw auto) in de auto te hebben liggen. Mocht dan toch het olielampje gaan branden dan kunt u olie bijvullen en verder rijden. Doorrijden met een te laag oliepeil kan (blijvende) schade veroorzaken aan de motor.

 

9. Is olie bijvullen van een ander merk schadelijk ?

In principe niet, mits de andere olie hetzelfde kwaliteitsniveau (= gelijke specificaties) en (bij voorkeur dezelfde) viscositeit bezit. Maar in nood, bijvoorbeeld bij een te laag oliepeil, is olie bijvullen van groot belang om blijvende motorschade te voorkomen. Ook al is de specificatie net wat anders.

 

10. Hoe zit dit als ik een roetfilter heb?

Voor auto’s uitgerust met roetfilters is het zeer belangrijk dat de juiste motorolie gebruikt wordt. Gebruik van een motorolie zonder de juiste specificaties zal leiden tot (extra) veel vervuiling (onder andere roet) en sneller vollopen van het roetfilter. De vervuiling is slecht voor de motor en roetfilter maar ook voor de turbo die zeer gevoelig is voor vervuiling.
Welke motorolie u nodig heeft, hangt af van uw type motor. Bardahl heeft een reeks motoroliën geschikt voor roetfilters.


Direct Bardahl motorolie kopen?


Wist u dat 25% van de motoren een te laag oliepeil heeft?

Met de oliepeilstok kunt u meten of er nog voldoende olie in de motor zit. Let op: het verschil tussen minimum olie dat erin moet zitten en het maximum is maar 1 liter. Controleer daarom ook regelmatig, bijvoorbeeld iedere maand, uw oliepeil. Wanneer het olielampje op uw dashboard gaat branden bent u namelijk al te laat!

motorolie peilen voor en na oliepeilen

Hoe kan ik eenvoudig mijn oliepeil controleren?

1. Peil altijd als de motorolie koud is. De olie zit dan volledig onderin het carter en u kunt dan precies peilen hoeveel of er motorolie bijgevuld moet worden.

2. Zorg ervoor dat de auto op een vlakke ondergrond staat.

3. Trek vervolgens de peilstok eruit (kunt u deze niet vinden, dan vindt u in uw instructieboekje waar deze zich bevindt).

4. Maak met een doekje/ papiertje de peilstok schoon en steek de peilstok volledig terug.

5. Trek de peilstok er helemaal weer uit en controleer nu tot waar er motorolie op het peilstok zit. Op de peilstok staan: of maatstreepjes of min – max.

6. Indien de motorolie niet tot max. komt, dient u bij te vullen tot max.

 

‘Vul echter nooit meer olie bij dan tot het MAX-streepje!’

 

Het is raadzaam altijd een 1-liter verpakking Bardahl motorolie van de juiste type voor uw auto in de auto te hebben liggen. Mocht dan toch het olielampje gaan branden dan kunt u olie bijvullen en verder rijden. Doorrijden met een te laag oliepeil kan (blijvende) schade veroorzaken aan de motor!

 

‘Wat als dan toch het olielampje gaat branden?’

 

Het is raadzaam zo snel mogelijk de auto stil te zetten. Vul dan direct de juiste motorolie bij. Rijdt dan door naar het eerste tankstation of garage en peil daar opnieuw hoeveel olie u daadwerkelijk bij moet vullen. Laat wel uw motor eerst afkoelen zodat de olie volledig in het carter is gezakt. Alleen dan kunt u precies uw olie peilen.


Motorolie verversen?

Wij krijgen regelmatig de vraag: ‘ik rijd niet zoveel kilometers dus klopt het dat ik mijn motorolie niet hoef te verversen?’

Het tegendeel is helaas waar. Juist als u weinig kilometers rijdt en uw auto vaak stil staat (bijvoorbeeld bij een klassieke auto en minerale olie) is het van belang om met regelmaat (1 keer per jaar ) de motorolie te verversen. Een aantal serieuze problemen kunnen ontstaan als u niet let op de veroudering van motorolie.

Sludge is geel (lijkt op witte mayonaise) die ontstaat door vervuiling van de olie in de motor. Het komt vrij veel voor in het carter, omdat daar door bewegingen van de zuigers telkens lucht naar binnen wordt gezogen en er weer uit wordt geblazen.

 

‘Sludge ontstaat wanneer water (vocht) zich vermengt met de motorolie’

 

Sludge kan ontstaan doordat de zuigers bewegen en er telkens volumeverandering ontstaat. Hierdoor wordt er lucht het carter in gezogen en er weer uit geblazen. Het vocht in die lucht is de oorzaak van condensvorming. Dit vocht mengt zich met de olie waardoor er witte sludge ontstaat. Sludge ontstaat wanneer water (vocht) zich vermengt met de motorolie. Vooral bij veel korte autoritten wordt er condens afgezet.

Vervelend gevolg van sludge is dat de motorolie (met teveel vocht) gaat oxideren en olieadditieven omgezet kunnen worden in zuren. Deze zuren kunnen het metaal aantasten en vocht kan voor oxidatie (roest) zorgen. Tot slot zal daarna de reinigende en smerende werking sterk afnemen. Slijtage ligt dan al snel in het verschiet, met alle gevolgen van dien.

 

‘Te laat olie verversen kan leiden tot verhoogd olieverbruik’

 

Hoe vaak u olie moet verversen dat staat in eerste instantie in het onderhoudsboekje van de auto. Neem dit serieus! Te laat motorolie verversen kan tot vervelende problemen leiden zoals verhoogd olieverbruik en gevolgen voor de turbo, EGR en roetfilter. De reinigende werking van olie neemt af. Deze raakt dus verzadigd. Met alle volgen van dien. Liever iets eerder de olie verversen dan te laat.

 

‘Samengevat’

 

Motorolie die te laat wordt ververst zorgt voor een te hoog percentage vocht en afnemende werking van de additieven.

Dit leidt tot extra slijtage en oxidatie (roest)

 


Direct online motorolie kopen?


Meer informatie?

Kunt u niet vinden waar u opzoek naar bent? Vul het contactformulier in. Wij behandelen uw vraag snel en vakkundig. U mag ook direct telefonisch contact met ons opnemen op 078-651 23 22.