Menu menu

Kies je taal

Olie additieven, brandstofadditieven en radiatoradditieven

Bardahl is groot en bekend geworden door z’n productlijn van olie additieven, brandstofadditieven en radiator additieven. In de brandstof die we tanken bij de benzinepomp zit eveneens een pakket aan brandstofadditieven. Ook in de motorolie die u koopt zitten ook al een pakket aan olie additieven. De laatste jaren is het gebruik van diverse additieven (ook wel toevoegingen genoemd) alleen maar toegenomen.

Brandstoffen als Shell V-power, BP Ultimate, Total Excellium etc bevatten meer additieven dan de ‘standaard’ brandstoffen die zij leveren. Gebruik van brandstofadditieven in benzine en diesel leidt tot een lager verbruik, betere prestaties, een schonere verbranding, minder wrijving etc.

We kennen 4 soorten toevoegingen

• Olie additieven
• Benzine additieven
• Diesel additieven
• Koelvloeistof additieven

Wat doen additieven?

In alle oliën, benzine of diesel die u koopt zitten additieven verwerkt. Afhankelijk van de specificatie motorolie die u koopt is er bepaald additievenpakket aan toegevoegd om specifieke doel te bereiken.

Denk aan Long-Life motorolie; deze motorolie bevat een pakket olietoevoegingen dat ervoor zorgt dat de onderhoudsinterval extra lang is. Andere oliën zijn ontwikkeld om ingezet te worden als roetfilterolie en weer andere oliën zijn specifiek samengesteld op brandstofbesparing.

Daarnaast zijn er speciale brandstoffen als de Shell V-Power, BP-Ultimate, Total Excellium. Het pakket aan brandstofadditieven is uitgebreider dan de standaard Euro 95 voornamelijk geënt op brandstofbesparing.

Praktijkproblemen

De praktijk leert echter dat de olie additieven en brandstofadditieven die in de benzine, diesel en motorolie zitten lang niet altijd voldoende zijn. Dat hangt af van de kwaliteit van de olie en/of brandstof, gebruik, inzetgebied, aantal gereden kilometers etc. Hieronder leest u enkele veel voorkomende, op zich geen bijzondere, praktijksituaties van auto’s / motoren en boten die het motorisch ‘zwaar’ hebben.

  • Auto´s die weinig snelwegkilometers rijden komen niet of slecht op temperatuur. Dit zorgt voor vocht en vervuiling in de motorolie. De komst van start-stop systemen en plug-in-hybride auto’s zorgen dat dit veel vaker voorkomt. Vocht zorgt voor sludge in de motorolie en betekent onder andere meer slijtage en verminderende smering.
  • Taxi’s maken veel kilometers, maar staan ook veelal lang stil en draaien dan stationair. Bij veel stationair draaien vindt er een onvolledige verbranding in de motor plaats. Met als gevolg veel neerslag van roet. Roet is verantwoordelijk voor slijtage binnen de motor.
  • Klassieke auto’s staan vaak voor langere tijd stil. Boten gaan veelal in de herfst voor een half jaar de haven in. Pas wanneer in het voorjaar, wanneer het weer beter is en de temperaturen omhoog gaan, worden ze van stal gehaald. De brandstof heeft dan veelal maanden in de tank gezeten: op die manier is een deel van de werkzame bestanddelen al verloren gegaan. Bij klassieke auto’s en boten, die lang niet gebruikt worden, is het van belang dat het anti-oxidant (bescherming tegen veroudering) en anti corrosie (bescherming tegen roest).

 

Ditzelfde geldt voor de motorolie: juist als de auto vaak stil staat is het van belang om de motorolie met regelmaat (1 keer per jaar ) te verversen. Het eerste probleem is vocht dat voor corrosie kan zorgen en het tweede is de veroudering van het additievenpakket. De reinigende en smerende werking nemen in de loop van de tijd af. Slijtage ligt dan al snel in het verschiet met alle gevolgen van dien. Met regelmatig onderhoud, het tijdig verversen van motorolie bespaart u op uw onderhoudskosten. De kwaliteit van motorolie neemt na verloop van tijd af. Additieven verliezen hun werking als de motorolie te lang blijft zitten.


Preventieve en curatieve additieven

Er kan onderscheidt gemaakt in preventief (probleem voorkomend) werkende additieven en curatief (probleem oplossend) werkende additieven.

Preventieve brandstofadditieven en olie additieven

Dit zijn additieven die wij adviseren om problemen in de motor, het koelsysteem etc, te voorkomen. Preventieve additieven zijn onder andere:

• Bardahl diesel reinigers (bekijk hier de productfilm)

• Bardahl benzine reinigers (bekijk hier de productfilm)

• Bardahl BDC (bekijk hier de productfilm)

• Bardahl Oil Booster + Turbo Protect (bekijk hier de productfilm)

Dit zijn additieven om toe te voegen aan de brandstof respectievelijk aan de olie. Zij helpen uw motor en motoronderdelen in goede conditie te houden. Zij reinigen en smeren de motor en verminderen het brandstofverbruik. We noemen dit preventief onderhoud.

 

Curatieve brandstofadditieven en olie additieven

Daarnaast heeft Bardahl een uitgebreid assortiment olie additieven en brandstofadditieven die u kunt inzetten wanneer er reeds problemen zijn ontstaan. Denkt u aan lekkage van motordelen, versnellingsbak, radiator, vastzittende kleppen, vervuilde turbo, vervuilde EGR-kleppen, een volgelopen roetfilter etc.

Natuurlijk is een eenvoudige oplossing het vervangen van onderdelen die lekken, pakkingen die wat zijn gekrompen etc. Echter, dit zijn vaak dure reparaties. Met Bardahl olie additieven en brandstofadditieven heeft u een alternatief.

Een reeks Oil Stop Lek producten (voor motor, versnellingsbak) bijvoorbeeld doen pakkingen weer doen opzwellen (bekijk de productfilm). Doordat de pakkingen opzwellen zal in vele gevallen de olielekkage stoppen.

Een hoog olieverbruik? Bardahl B2 Oil Treatment is een olieverdikker die zorgt dat het olieverbruik afneemt of zelfs stopt (bekijk de productfilm).

Neerslagen van gom en vernis in de oliekanalen kunnen verwijdert worden met Hydraulic Valve Lifter. Vervuiling in de inlaatkleppen en het brandstofsysteem kunnen betekenen dat de motor over de hele linie slecht presteert met alle gevolgen van dien.


Bardahl additieven kopen?


Overzicht additieven

Heeft u een probleem maar u weet niet welk Bardahl product u daarvoor het beste kunt inzetten? Ga hier naar onze uitgebreide lijst additieven waarin problemen omschreven worden en we u adviseren naar het juiste additief.

 Met achtergrond informatie, verkoopadressen en hulp om problemen op te lossen en te voorkomen.

 

 


Meer informatie?

Kunt u niet vinden waar u opzoek naar bent of wilt u meer informatie, vul dan het contactformulier in. Wij behandelen uw vraag snel en vakkundig.
U mag ook direct telefonisch contact met ons opnemen op 078-651 23 22 of per email support@bardahl.nl