Menu menu

Kies je taal

Veilig smeren in de voedingsmiddelenindustrie

Bardahl heeft een compleet assortiment foodgrade oliën en smeermiddelen om veilig voedingsmiddelen te produceren of te verpakken.

Alle foodgrade olie en smeermiddelen die u bij Bardahl vindt in het Foodgrade smeermiddelen Progamma hebben een NSF certificaat. Dit houdt in dat onze oliën, vetten en smeermiddelen veilig zijn voor het gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. Krijgt u een audit, dan zal hier zeker naar gevraagd worden.

Voedsel veilige smeermiddelen horen niet alleen gebruik te worden in bijvoorbeeld slachterijen en in bakkerijen. Denk ook aan groothandels in vlees, vis, groenten en fruit, en brouwerijen, bij de productie chocolade etc.

Natuurlijk is het nooit de bedoeling om smeermiddelen en voedingsmiddelen met elkaar in aanraking te laten komen: dit is aan zeer strenge regels gebonden. Echter tijdens productieprocessen kunnen smeermiddelen door tal van factoren, als bijvoorbeeld lekkage of onzorgvuldig gebruik, toch in voeding terecht komen.

Naast het certificeren van de foodgrade smeermiddelen kunnen we een allergenenvrije verklaring afgeven. Middels dit document geven we specifiek aan welke stoffen er niet in het product zitten.

Gebruik van Bardahl Foodgrade smeermiddelen bij de productie van voedingsmiddelen garandeert u een veilig gebruik en biedt u ook economische voordelen.

 


 NSF

De NSF (National Sanitation Foundation), opgericht in 1944, is een Amerikaans instituut dat normen opstelt en certificaten uitgeeft voor voedsel-, water- en food grade NSF certificaatconsumptiegoederen. De NSF is een onafhankelijke, non-profit, organisatie. Controleer de NSF certificaten op ieder moment, voor ieder product, op de officiële website: http://www.nsf.org

 De rol van de NSF

• Voldoet een product aan de regelgeving?

• Klopt de formulatie en ingrediënten

• Controle van de verpakking en labeling

 


Foodgrade smeermiddelen worden ingedeeld in 3 klassen:

H1:

Een groep smeermiddelen die gebruikt worden in de voedingsmiddelenindustrie, wanneer incidenteel contact de voedingsmiddelen mogelijk is. Smeermiddelen met een H1 certificaat zijn samengesteld uit stoffen die door de F.D.A. (Food and Drug Administration, levensmiddelen- en medicamentenorgaan) zijn vrijgegeven. De F.D.A. houdt een zogenaamde positieve lijst bij (21 CFR 172 878). Wanneer een stof op deze lijst staat betekent dit dat er geen risico bestaat indien er contact is met voedingsmiddelen.

Let op: Het contact van H1 smeermiddelen met voedingsmiddelen moet, vanzelfsprekend, tot een minimum beperkt worden. Dit is de hoeveelheid die nodig is om de machine op een juiste manier te laten werken. Dus de smering moet voldoende zijn, maar niet te veel.

 

H2:

Een groep smeermiddelen die gebruikt worden op locaties in de voedingsmiddelenindustrie daar waar geen contact met voedsel mogelijk is. Dit geldt voor gebruik van smeermiddelen in dezelfde ruimte waar wordt geproduceerd.

PS: Er mag dus in geen geval sprake zijn van enige vorm van contact met de voedingsmiddelen.

 

3H:

Een groep smeermiddelen die ‘eetbaar’ zijn en in principe in contact mogen komen met voedsel. Denk hierbij aan eetbare oliën (zoals maïs-, sojaboon- of katoen zaadolie) die gebruikt worden om roest aan haken, trolleys en soortgelijke apparatuur te voorkomen.

 

P1:

Een groep smeervetten of smeermiddelen die geschikt is om te gebruiken in voedselverwerking maar waar geen direct voedselcontact plaatsvindt.

 


NSF foodgrade smeermiddelen

Bardahl heeft diverse smeermiddelen laten certificeren door NSF. Door hun specifieke samenstelling vormen ze geen gevaar voor de volksgezondheid als ze incidenteel in contact komen met voedsel.

Let op: ondanks dat de smeermiddelen H1 gecertificeerd zijn, mag het contact met voedsel beperkt zijn en in hele kleine hoeveelheden. Teveel vervuiling betekent dat de voeding niet gebruikt mag worden voor consumptie.

Tevens is er een droog smeermiddel dat H2 gecertificeerd is en een universele reiniger A1 gecertificeerd. Een greep uit het complete assortiment:

  • 100% Silicone Lubricant is NSF Certified
  • Food Grade Machinery Grease is NSF Certified
  • Food Grade Machinery Lubricant is NSF Certified
  • Food Grade Cleaner Concentrated A1 is NSF Certified
  • Food Grade Silicone Paste isNSF Certified
  • Food Grade TF Dry is NSF Certified

 


Direct foodgrade smeermiddelen bestellen?

foodgrade smeermiddelen


Kunt u niet vinden waar u opzoek naar bent of wilt u meer informatie, vul dan het contactformulier in. Wij behandelen uw vraag snel en vakkundig.
U mag ook direct telefonisch contact met ons opnemen op 078-651 23 22.