Menu menu

Kies je taal

E10 benzine en de bijkomende problemen

Inmiddels zijn meerdere landen overgestapt op de nieuwe brandstofsoort met de aanduiding E10. Zo ook in Nederland. Vanaf 1 oktober 2019 zijn pomphouders verplicht de E10 benzine te voeren. Het aanbieden van E10 brandstof is alleen verplicht voor tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine. Voor een tankstation die één product aanbiedt, geldt deze verplichting niet.

Maar wat is E10 eigenlijk en klopt het dat er auto’s zijn die er niet tegen kunnen?

Hieronder vindt u antwoord op veel vragen. Indien u al weet dat uw auto niet geschikt is om op E10 (brandstof met bio-ethanol) te rijden dan heeft Bardahl de oplossing voor u. Met Bardahl Top Oil (voor benzine motoren) heeft u een brandstoftoevoeging waarmee u probleemloos E10 brandstof kunt tanken.

 

1. Wat is E10 benzine precies?

E10 is een mengsel van tenminste 90 procent fossiele brandstof en maximaal 10 procent duurzame bio-ethanol. De E staat voor ethanol en de 10 geeft het percentage daarvan aan. Het idee erachter is dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert, zonder dat auto’s aangepast hoeven te worden aan een andere brandstofsoort. Auto’s die op E10 benzine rijden, stoten daardoor gemiddeld 2 procent minder CO2 uit. Euro95 is feitelijk E5. Daaraan wordt maximaal vijf procent bio-ethanol bijgemengd.

 

2. Is E10 slecht voor je auto?

Een groot deel van de auto’s kan probleemloos op E10 benzine rijden. Zo’n 10% van het Nederlandse wagenpark kan problemen krijgen doordat de bio-ethanol sommige rubber en kunststof afdichtingen, keerringen en pakkingen aantast. De ANWB adviseert om deze brandstof alleen te tanken als je auto ervoor geschikt is. Kies anders altijd de gewone Euro 95 (indien beschikbaar) of de premium brandstof, zoals Esso Synergy Supreme+, Shell V-Power, BP Ultimate en Total Excellium.

Controleer hier of je auto geschikt is om op E10 brandstof te rijden >>

 

3. Kun je die E10 check vertrouwen?

De gegevens over de auto’s die in de E10 check zijn opgenomen zijn afkomstig van gegevens die de ACEA – de Europese overkoepelende organisatie van autoproducenten – beschikbaar heeft gesteld en uit informatie van de officiële Nederlandse importeurs. Bij twijfel is het raadzaam het eigen autobedrijf om raad te vragen.

 

4. E10 is dan wel goedkoper maar het zou ook minder zuinig zijn dan normale benzine. Klopt dat?

Ja, het verbruik stijgt wel iets. De energie-inhoud van bio-ethanol ligt net wat lager en de motor heeft er daardoor dan ook net wat meer van nodig. Het gaat om een verschil van tussen de twee en vijf procent. Een Australisch onderzoek toonde ooit een gemiddeld meerverbruik van 2,8% aan; het gerenommeerde Duitse tijdschrift Auto, Motor und Sport sprak van cijfers rond de twee procent. De hoogte van dat percentage is overigens ook afhankelijk van de conditie van de motor en de rijstijl en –omstandigheden.

 

5. Veilig E10 benzine tanken?

Bardahl Top Oil smeert en beschermt het bovenste deel van de zuiger en houdt het brandstofsysteem schoon. Deze brandstoftoevoeging is geschikt om preventief te gebruiken bij ethanol houdende benzine als E10. Daarnaast is Top Oil zeer geschikt voor droge brandstoffen als LPG, aardgas maar ook (bio) diesels.

Meer weten over Top Oil? Lees hier de uitgebreide productinformatie.


Direct Top Oil kopen?


Meer informatie?
Kunt u niet vinden waar u opzoek naar bent of wilt u meer informatie, vul dan het contactformulier in. Wij behandelen uw vraag snel en vakkundig.
U mag ook direct telefonisch contact met ons opnemen op 078-651 23 22.

Bron: www.anwb.nl