Menu menu

Kies je taal

Voorkòmen van bacteriegroei of stoppen van bacteriegroei?

Juist nu in het voorjaar is het extra opletten bij brandstof die al een tijd in de brandstoftank gezeten heeft.

Waarom?Brandstoffilter verstopt

In het voorjaar (maar ook in het najaar) warmt het overdag lekker op en koel het ‘s avonds af. Indien de brandstoftank van bijvoorbeeld een camper, boot, opslagtank gedeeltelijk gevuld is met diesel is er de kans dat er condensatie optreedt.

Hoe ontstaat dit en waarom had dieseltanks daar vroeger geen last van?
Sinds enige jaren wordt er bio-component aan de diesel toegevoegd. Deze diesel trekt tot 8x meer vocht aan dan diesel die we vroeger kenden.

Daarnaast zit er nauwelijks nog zwavel in de diesel. Zwavel was een uitstekend smeermiddel en zorgde ervoor dat vocht nauwelijks kans kreeg zich te ontwikkelen.

‘Samengevat: bio-component trekt tot 8x meer vocht aan en zwavel is eruit gehaald dat de kans op vocht minimaliseerde’

Hoe komt vocht (uiteindelijk water) nu in de brandstoftank?

Temperatuurschommelingen in het voor-en najaar, donkere ruimtes, lange opslag van diesel (bijvoorbeeld na een winter) en slechte afdichting van de brandstof vulopening zorgen ervoor dat vocht/ condens een kans krijgen. Nu zit er altijd een percentage vocht in brandstof. Diesel kan maximaal 0,02% water opnemen, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt.

Als er meer 0,02% vocht in de diesel zit, zal dit langzaam uitzakken naar het laagste punt van de dieseltank. Een teveel aan vocht vermindert de smerende werking van de dieselbrandstof. Maar vervelender: dit zal uiteindelijk leiden tot bacteriegroei.

‘Bacteriën zijn herkenbaar als een zwarte drab.’

Deze bacteriegroei moet uit de diesel verwijderd worden, voordat ze het brandstoffilter kunnen verstoppen. Indien brandstoffilters volledig verstopt raken zal de motor niet meer draaien.

Bardahl levert 2 additieven rondom dit thema. Allebei hebben ze een verschillende werking.

Voorkòmen van bacteriegroei? Bardahl BDC

Om het percentage vocht in de diesel op peil te houden is er Bardahl BDC. Deze dieseltoevoeging zorgt er dus voor dat vocht geen kans krijgt!

Samengevat zorgt Bardahl BDC voor:
1. Verwijderen van vocht
2. Schonere verbranding
3. Hoger vermogen
4. Schone verstuivers
5. Verbeterde smering
6. Verlagen stolpunt (diesel antivries)
7. Besparing van brandstofverbruik tot 3%

 

Gebruiksaanwijzing Bardahl BDC:

– Voeg aan iedere tankbeurt Bardahl BDC toe voor bescherming tegen vocht en bacteriegroei.
– In de zomer: voeg 0,5 tot 1 liter BDC op 1000 liter dieselbrandstof toe
– In de winter: voeg 2 liter BDC op 1000 liter dieselbrandstof toe
– Belangrijk: voeg BDC toe boven het vriespunt (min+5°C).

 

Bacteriegroei stoppen en bacteriën verwijderen? Bardahl DAB

Bardahl DAB (Diesel Anti Bacterie) is een krachtige biocide die ontwikkeld is om bacteriegroei in diesel te stoppen. Direct!

Een half kopje water in 1000 liter diesel is al genoeg om bacteriegroei op gang te brengen. Water is onoplosbaar in brandstof, vooral in een warme en vochtige omgeving. Het condenseert zich uit de brandstof en de lucht in de tank. Als er water in de brandstof zit komt het water samen op de tankbodem en/of vormt druppeltjes tegen de wanden en in de brandstofleidingen.

Gevolgen van bacteriegroei:

Dieselbacterie kan motorpech of schade veroorzaken als gevolg van verstopte filters of injectoren. Maar kunnen ook een snelle en hevige corrosie van tanks en onderdelen van het brandstofsysteem veroorzaken.

Bardahl DAB kan direct toegevoegd worden aan de diesel. Deze biocide lost gemakkelijk op in water, concentreert zich in het vrije water en in de natte biosludge. Hier doodt het de bacteriën. De biocide werkt direct.

Deze biocide is getest door toonaangevende fabrikanten zoals MAN, Daimler en MTU. DAB is geschikt voor alle dieselmotoren, pompen en brandstofapparaten.

Gebruiksaanwijzing Diesel Anti Bacterie:

Dosering lichte verontreiniging: 0,2 – 0,5 ml DAB per liter brandstof (tussen de 10ml per 50ltr brandstof en 10ml per 20ltr brandstof)
Dosering zichtbare zware verontreiniging: 0,5 – 1,0 ml DAB per liter brandstof (tussen 10 ml per 20ltr brandstof en 10 ml per 10ltr brandstof)?

DAB leverbaar is een handige 500ml doseerverpakking.

Samengevat

Heeft u bacteriegroei in de dieseltank? Gebruik dan eerst Bardahl Diesel Anti Bacterie.

Is de diesel weer schoon en bacterievrij? Schakel dan over op Bardahl BDC.

 

Dit om 2 redenen:

  1. Bardahl DAB is een biocide. Standaard hoort dit niet thuis bij de verbranding. Gebruik niet meer dan nodig.
  2. Bardahl BDC is voordeliger dan DAB en doet daarnaast veel meer.

Mocht de brandstof verouderd zijn en u gebruikt Bardahl DAB: u mag altijd Bardahl BDC bijmengen. Deze 2 dieseltoevoegingen kunnen tegelijkertijd gebruikt worden.


Bardahl BDC en/of Diesel Anti Bacterie (DAB) kopen?

Particulier:

Zakelijk:

 

Reacties