Menu menu

Kies je taal

Functie van koelvloeistoffen

Bardahl beschikt voor een uitgebreid assortiment koelvloeistoffen: van een eenvoudige -38˚C tot een biologisch afbreekbare koelvloeistof. Daarnaast omvat het assortiment een reeks radiatoradditieven om koelproblemen op te lossen of te voorkomen.

De voornaamste redenen waarom motor koelsystemen gevuld worden met een complete koelvloeistoffen in plaats van normaal leidingwater met antivries zijn:

• Permanente vorstbeveiliging tot -38°C.

• Constante koeling door betere warmte afgifte eigenschappen.

• Dankzij de hoge reserve alkaliteit worden de metalen delen in het systeem zoals aluminium en koper legeringen constant beschermd tegen elektrolytische inwerking van zuren.

• Kunststof en rubberdelen worden niet aangetast.

• Geen verstopping van de radiateur door roest en Sludge vorming.

• Bescherming tegen roest en corrosievorming.

 

Verschillende soorten koelvloeistoffen zijn er?

Koelvloeistof kom je tegen in vele kleuren rood, blauw, groen en zelfs transparant. De kleur zegt niets over de kwaliteit maar is alleen voor de herkenning. Het mengen van de verschillende soorten koelvloeistoffen wordt afgeraden. Door het mengen kunnen er problemen ontstaan als loskomende oxidatielagen die voor verstopping zorgen, lekkages van de waterpomp en/of koppakking en kunststoffen en rubber kunnen verzwakken of aangetast worden met koelvloeistofverlies tot gevolg. Problemen door gebruik van verschillende koelvloeistoffen door elkaar te gebruiken treden niet direct op maar ontstaan geleidelijk.

 

Koelvloeistof bijvullen

Wanneer er koelvloeistof bijgevuld moet worden is het advies altijd om de koelvloeistof te gebruiken die door de fabrikant van de auto is voorgeschreven. Een klein beetje verlies van koelvloeistof na verloop van tijd kan. Moet u veel bijvullen of regelmatig dan is het verstandig om een radiator stop leak toe te voegen.

NB Doe dit altijd met een koude motor.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk het probleem op te sporen en te verhelpen. Mocht verversen van de koelvloeistof noodzakelijk zijn, zorg dan altijd dat de voorgeschreven koelvloeistof wordt gebruikt.

Tot slot: het vriespunt zegt niets over de toestand van de additieven in de koelvloeistof.


 Koelvloeistof G11

Coolant -38 G11 is een blauwe koelvloeistof en behoudt haar uitstekende eigenschappen tenminste twee jaar bij gebruik in een gesloten systeem. Een semi-gesloten respectievelijk open systeem dient voor maximale beveiliging jaarlijks ververst te worden. De diverse verpakkingen zijn aangepast aan industrieel zowel als particulier gebruik.


Koelvloeistof G12

Cooling Fluid –38°C G12 is tegenwoordig gemeengoed om te gebruiken als warmteoverdrachtsvloeistof in verbrandingsmotoren. De warmte van de interne verbranding wordt naar de radiator gebracht waar het mengsel door middel van lucht wordt gekoeld. Cooling Fluid –38°C G12 zorgt voor een onderhoudsvrije bescherming tegen vorst en corrosie gedurende de gehele levensduur van de motor.


 Antifreeze

Antifreeze is een nitriet/ amine vrij koelmiddel, dat de in de koelsystemen toegepaste ferro en non-ferro metalen (aluminium) beschermt tegen corrosie, oververhitting en bevriezen. Antifreeze bestaat uit Mono Ethyleen Glykol en een pakket van zorgvuldig geselecteerde toevoegingen om de in de koelsystemen aanwezige metalen een hoge mate van bescherming te geven tegen roesten en corrosie.

Antifreeze heeft de volgende eigenschappen:

• Mengbaarheid met hard water (vormt met hard water en/of normaal leidingwater geen vlokkige neerslag en daarmee samenhangende verstoppingen).

• Tast de in het koelsysteem gebruikelijke slangen, pakkingen en afdichtingen van rubber en elastomeren niet aan.

• Heeft uitstekende antischuim eigenschappen.

• Vormt, indien gemengd met nitriet of amine bevattende producten, niet het kankerverwekkend nitrosamine.


 Concentrated Zitrec Drinkwater Antifreeze NSF HT1 biologisch afbreekbaar

logo biodegradable

Zitrec Drinkwater Antifreeze NSF HT1 is – gemengd met de juiste hoeveelheid water – een multifunctionele koudedrager gebaseerd op USP/EP mono-propyleenglycol. Dit koelmiddel voorkomt bevriezing van onder andere het drinkwatersysteem, watertank, waterleidingen en toilet tijdens de winterstalling en is werkzaam tot -50°C.

NSF is een onafhankelijk instituut dat normen opstelt, certificaten uitgeeft en zich bezig houdt met gezondheidsrisico’s en veiligheid. De H1-goedkeuring betekent dat deze producten geaccepteerd zijn en gebruikt mogen worden als smeermiddel voor gebruik in de voedingsindustrie, waar incidenteel contact met voedingsmiddelen mogelijk is.

Toepassingen
Deze biologisch afbreekbare antifreeze is te gebruiken voor alle watertanks van boten, caravans, mobiele toiletten etc. Het voorkomt de vorming van kalkafzetting en tast rubbers, kunststoffen en metalen niet aan en is niet giftig.


Coolant Winter Storage

Coolant Winter Storage is een koelvloeistof die bevriezing voorkomt van alle interkoelsystemen aan boord van ieder schip tijdens de winterstalling. Dit product is biologisch afbreekbaar, niet giftig en bevat anti roest bestanddelen, werkzaam tot -35°C. Beschermd metalen en legeringen in uw installatie tegen corrosie.

Toepassingen
Te gebruiken voor alle in- en outboard motoren waar de kans bestaat op het weglopen in het milieu (oppervlaktewater)


 Indy Racing Coolant

Bardahl Indy Racing Coolant beschermt alle soorten watergekoelde competitiemotoren. Deze koelvloeistof bestrijdt, stopt en voorkomt de vorming van schuim, roest, corrosie en ketelsteen. Bardahl’s speciale hogedruk bestanddelen hechten zich aan de metalen oppervlakken van het koelsysteem en zorgen voor een beschermende film. De reinigende werking van het product zal deeltjes van de wanden losmaken en oplossen. Niet opgeloste deeltjes worden in suspensie gehouden tot het koelsysteem ververst wordt.


 Radiator additieven

Naast de veel gebruikte Radiator Stop Leak en Radiator Fast Flush is er ook een speciale Anti Rust koelvloeistof additief. De belangrijkste oorzaak van slechte koeling is de opeenhoping van bezinksel. Zodra roest en ketelsteen zich afzetten rondom de cilinders, ontstaan zogenaamde hete plekken op de cilinderwanden. Op deze hete plekken vormt zich kool, met als gevolg dat de cilinderwanden de hitte steeds minder goed aan het water kunnen afstaan.
Geluiden uit de waterpomp, vooral gepiep en gejank, geven aan dat de pomp smering tekort komt. Dit betekent buitengewone slijtage en verkorting van de levensduur van de pomp.

Bardahl Anti Rust & Waterpump beschermt alle soorten watergekoelde motoren. Het bestrijdt, stopt en voorkomt de vorming van schuim, roest, corrosie en ketelsteen. De licht reinigende werking van het product zal deeltjes van de wanden losmaken en oplossen. Niet opgeloste deeltjes worden in suspensie gehouden tot het koelsysteem ververst wordt. Daarnaast smeert Bardahl Anti Rust & Waterpump ook alle bewegende delen van de waterpomp.


Bardahl koelvloeistof kopen?


Meer informatie?
Kunt u niet vinden waar u opzoek naar bent of wilt u meer informatie, vul dan het contactformulier in. Wij behandelen uw vraag snel en vakkundig.
U mag ook direct telefonisch contact met ons opnemen op 078-651 23 22.