Menu menu

Kies je taal

E10 benzine tanken

Inmiddels zijn bij de Nederlandse pompen de nieuwe brandstoflabels toegevoegd aan de oude. Euro 95 is E5 geworden. Diesel B7. Overal in Europa is dit doorgevoerd.

E10 betekent dat er 5% Ethanol in de brandstof zit. B7 betekent dat er 7% biobrandstof is toegevoegd aan de diesel. Aan de huidige brandstoffen is niets gewijzigd. In het buitenland, met name Frankrijk en Duitsland was E10 benzine (10% Ethanol) al volop verkrijgbaar.

Maar Euro 95 is geen E10 benzine geworden. Euro 95 verwijst naar octaangehalte 95.

In de nabije toekomst is het de bedoeling dat heel veel Nederlandse tankstations 10 procent biobrandstof gaan bijmengen in de benzine. Dan zal de brandstof waarschijnlijk een andere naam krijgen. E5 gaat dan wellicht over in E10 (10% Ethanol). Maar zover is het dus nog niet. Wel gaan in Nederland steeds meer tankstations, naast E5, ook E10 brandstof voeren.

Kan mijn auto zomaar op 5 en E10 benzine rijden?

Aan de Euro 95 benzine was al 5% Ethanol toegevoegd. Hier verandert dus niets. Deze benzine kunt u gewoon blijven tanken.

Maar E10 benzine bestaat voor 10% uit ethanol en voor 90% uit fossiele brandstof. De meeste moderne auto’s kunnen op E10 benzine rijden. Maar zeker klassieke auto’s (young timers) zouden hier wel voor moeten oppassen. Wilt u zeker weten of uw auto geschikt is voor deze nieuwe benzine? Doe de E10check

Wat voor problemen kan E10 benzine geven?

Het grootste probleem dat E10 benzine met zich meebrengt is dat er de kans bestaat dat bepaalde rubber- en kunststofafdichtingen, keerringen en pakkingen aangetast worden. E10 brandstof is daarnaast zeer hygroscopisch door de ethanol component. Dit wil zeggen dat het makkelijk vocht aantrekt. Als ethanol zich verbindt met water ontstaat er een chemische reactie waarbij een zuur ontstaat. Dit zuur kan ervoor zorgen dat dit kan gaan inbranden. Daarnaast is E10 brandstof zo’n 2-3% minder zuinig.

Veilig E10 tanken

Bardahl E10 Fuel Improver (Brandstof verbeteraar) beschermt tegen de schadelijke gevolgen die kunnen ontstaan wanneer E10 brandstof getankt wordt; de corrosieve werking van ethanol wordt voorkomen.

E10 Fuel Improver:

  • Verbeterd de E10 brandstof kwaliteit
  • Voorkomt dat ethanol in de brandstof (E10) bepaalde rubber- en kunststofafdichting, keerringen en pakkingen aantast.
  • Houdt het brandstofsysteem schoon
  • Beschermt tegen corrosie
  • Vermindert het brandstofverbruik
  • Verbeterd de koude start

Ref 03222

E10 Fuel Improver bestellen?

Bestel E10 zakelijk

Bestel E10 particulier

Reacties