Menu menu

Kies je taal

E10 benzine tanken

Inmiddels zijn bij de Nederlandse pompen de nieuwe brandstoflabels toegevoegd aan de oude. Euro 95 is E10 geworden. Diesel B7. Overal in Europa is dit doorgevoerd.

E10 betekent dat er 10% bio-ethanol in de brandstof zit. B7 betekent dat er 7% biobrandstof is toegevoegd aan de diesel. In het buitenland, met name Frankrijk en Duitsland was E10 benzine (10% Ethanol) al volop verkrijgbaar.

Euro 95 is dus E10 benzine geworden. Euro 95 verwijst naar octaangetal 95.

Vanaf 1 oktober 2019 zijn pomphouders verplicht de E10 benzine te voeren. Het aanbieden van E10 brandstof is alleen verplicht voor tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine. Voor een tankstation die één product aanbiedt, geldt deze verplichting niet.

Kan mijn auto zomaar op E10 benzine rijden?

E10 benzine bestaat voor 10% uit bio-ethanol en voor 90% uit fossiele brandstof. De meeste moderne auto’s kunnen op E10 benzine rijden. Auto’s van voor 2000, sommige auto’s van daarna, maar zeker klassieke auto’s (young timers) zouden hier wel voor moeten oppassen. Wilt u zeker weten of uw auto geschikt is voor deze nieuwe benzine? Doe de E10check

Wat voor problemen kan E10 benzine geven?

Het grootste probleem dat E10 benzine met zich meebrengt is dat er de kans bestaat dat bepaalde rubber- en kunststofafdichtingen, keerringen en pakkingen aangetast worden. E10 brandstof is daarnaast zeer hygroscopisch door de ethanol component. Dit wil zeggen dat het makkelijk vocht aantrekt.

Als ethanol zich verbindt met water ontstaat er een chemische reactie waarbij een zuur ontstaat. Dit zuur kan ervoor zorgen dat dit metaal of rubber onderdelen aantast. Daarnaast is E10 brandstof zo’n 2-3% minder zuinig.

Veilig E10 tanken

Bardahl Top Oil zorgt voor een smeerfilm die zich afzet op het complete brandstofsysteem tot in de verbrandingskamer. Daarmee zorgt Top Oil voor een preventieve bescherming wanneer E10 benzine getankt wordt.

Top Oil:

  • Voorkomt dat bepaalde rubber- en kunststofafdichtingen, keerringen, pakkingen en zachte metalen aangetast worden,
  • Beschermt het brandstofsysteem tegen corrosie,
  • Verbetert de smeereigenschappen,
  • Vermindert inwendige wrijving en verlaagt temperatuur,
  • Vermindert brandstofverbruik.

1 Flacon is geschikt voor 500 liter brandstof.

Gebruiksaanwijzing

Voeg Top Oil toe in een verhouding van 1:1000 (25ml Top Oil per 25 liter brandstof). Voor optimale vermenging: eerst Top Oil toevoegen en dan brandstof tanken. Het product is zelfmengend in de tank.
Deze brandstoftoevoeging is daarnaast aan te bevelen bij zeer droge brandstoffen als LPG, (CNG) aardgas en (bio) diesels.

Top Oil is te gebruiken in alle benzine- en dieselmotoren. Van klassieke auto’s tot en met auto’s uitgerust met katalysatoren & roetfilters.

Top Oil bestellen?

Bestel Top Oil particulier

Bestel Top Oil Zakelijk

Reacties